top of page

Grupa Stowarzyszenie Wodoc

Publiczna·33 uczestników

Wczoraj jechałem po mieście i na swojej drodze natknąłem się na sporo nierówności oraz progów zwalniających. Zastanowiłem się wtedy, czy przednie zawieszenie w składanym rowerze elektrycznym rzeczywiście spełnia swoją rolę i pomaga w takich sytuacjach. Mam mieszane uczucia, bo z jednej strony amortyzacja powinna wygładzać drogę, z drugiej boję się, że w rowerze składanym to może powodować większą wagę czy komplikacje w mechanizmie. Próbowałem już jeździć na składaku bez zawieszenia i nierówności zdecydowanie odczuwałem, więc teraz zastanawiam się, czy warto dopłacić za ten element. Czy ktoś z forumowiczów ma doświadczenia i może powiedzieć, jak przednie zawieszenie sprawdza się codziennie? Czy w praktyce faktycznie poprawia komfort i nie psuje łatwości składania?

4 wyświetlenia

Moim zdaniem rower elektryczny składany z przednim zawieszeniem naprawdę się sprawdza, szczególnie w miejskich warunkach, gdzie często trafia się na wyboje lub pęknięcia na drogach. Jeździłem wcześniej na klasycznym składanym rowerze bez amortyzacji i różnica jest zauważalna, bo przednie zawieszenie skutecznie pochłania nierówności, a to przekłada się na wygodę i stabilność jazdy. Oczywiście trochę zwiększa to wagę roweru i może nieznacznie skomplikować jego składanie, ale osobiście nie uważam tego za duży problem, szczególnie gdy komfort i bezpieczeństwo są na pierwszym miejscu. Może być to szczególnie ważne, jeśli codziennie pokonujesz sporo kilometrów po miejskich ulicach. Przednie zawieszenie, mimo że dodaje mechanizm, może przedłużyć żywotność i zmniejszyć zmęczenie rowerzysty. Dlatego, jeśli myślisz o wygodnym i praktycznym rozwiązaniu, taki rower elektryczny ma sens i warto go rozważyć.

bottom of page